20050331

Folkmord och folkmördare på film

Den gångna helgen såg jag Hotel Rwanda och igår Der Untergang. Två filmer som på olika sätt berör två av de värsta händelserna under 1900-talet. Bägge filmerna är ur ett rent filmiskt perspektiv väldigt bra och förtjänar höga betyg. För mig är dock Hotel Rwanda snäppet bättre. Dels för att jag inte kände till något om huvudpersonerna från början. Jag visste alltså inte om Paul Rusesabagina överlevde innan jag såg filmen, vilket gjorde den mer spännande än valfri thriller. Vidare är även våldet ganska tillbakahållet, vilket bidrar till den kusliga stämningen.

Utgången i Der Untergang är given på förhand. Det är en välgjord film, men jag stör mig på en del detaljer. Tex så skyr kameran Hitlers och Göbbels självmord. Att visa hur barnsoldater skjuter hjärnan ur sig är tydligen inga problem, men när det gäller två av världshistoriens största skurkar så vänds kameran finkänsligt bort.

Två bra och skrämmande filmer alltså. På Filmtipset har jag gett Hotel Rwanda en femma (en av få) och Der Untergang en fyra. Bägge rekommenderas skarpt.

Avslutningsvis undrar jag om det någonsin kommer att göras någon film om Darfur? Och om vi i så fall ser på den om 10 år och tänker samma sak som när vi ser Hotel Rwanda och Der Untergang i dag? Hur kunde vi låta det hända?