20050322

Folkomröstning?

Idag har organisationen folkomröstning.nu lämnat över 120000 namnunderskrifter till demokratiminister Jens Orback för att få till stånd en folkomröstning om EUs nya konstitution. Häromdagen bestämde jag mig för att det var dags att informera mig lite om denna konstitution så jag beställde boken Fördrag om upprättande av en konstitution för Europa från EU 2004-kommittén. Den kom igår och det är alltså en bok på över 350 tätskrivna sidor. Hur många av de 120000 som skrivit under kommer att läsa den innan valet? Hur många av de drygt 6,8 miljoner röstberättigande svenskar (länk går till statistik för valet till EU-parlamentet 2004) kommer att läsa den? Herregud, jag har travat mig igenom ett antal av Lennart Lundquists böcker om stat och förvaltning när jag läste Statsvetenskap och jag tvivlar starkt på att jag kommer ta mig igenom Fördrag om upprättande av en konstitution för Europa. Alltså, hur många kommer att göra ett val baserat på vad de verkligen vet om konstitutionen och hur många kommer göra ett val på vad de tror om konstitutionen? Mina pengar är på att en klar majoritet kommer att göra sitt val pga alt 2. Frågan om den konstitutionen är som klippt och skuren för våra 349 välbetalda riksdagsledamöter i Stockholm. De har tid att sätta sig in i frågan och kan med största sannolikhet fatta ett mer informerat beslut än vad allmänheten kan. Min åsikt om detta kan ses som både något elitiskisk och kanske naiv. De 349 imponerar sannoligen inte intellektuellt sådär ofta, men jag hyser ändå större hopp för dem än människor jag träffar varje dag på bussen.

Sammanfattningsvis: folkomröstning? NEJ! Ny EU-konstitution? Bra fråga. Återkommer när, och om, jag lyckats ta mig igenom de där 350+ sidorna.


EDIT: Man kan bespara brevbäraren besväret med att transportera hem de 350 sidorna jag nämnde ovan genom att tanka hem hela boken som PDF istället. Det gör man lämpligast här. Länken hittad hos Copyriot.