20050324

Harrisons rallarsvingar

Historieprofessorn vid Lund Universitet Dick Harrison, som haft stora framgångar med sina böcker och föreläsningsturnéer, fortsätter sitt rent ut sagt pinsamma korståg mot kollegor, doktorander och sunt förnuft. Historien, i kort sammanfattning, går ut på att Harrison inledde ett förhållande med en av sina doktorander och när doktoranden ville avbryta förhållandet började Harrison trakassera henne och baktala henne på deras gemensamma arbetsplats (Historiska Institutionen vid Lunds Universitet). Han har även hotat kollegor på institutionen och försökt få dem att ändra vittnesmål till hans fördel. Doktoranden anmälde professorn till Statens ansvarsnämnd som i somras utfärdade en varning till Dick Harrison. Sedan dess har Harrison lagt all skuld på doktoranden och kallat sig själv för "lättlurat offer". I förordet till sin senaste bok Förrädaren, skökan och självmördaren tar han all heder av doktoranden genom att peka ut henne som skökan Maria Magdalena. Sin chef på instutionen, prefekten Kim Salomon, som Pontius Pilatius, den ansvarslöse myndighetspersonen som vägrade stå för sina handlingar och offrade en oskyldig människa. Naturligtvis nämner han ingen vid namn, men Lundagård och Sydsvenskan gör samma koppling som varje logiskt tänkande människa gör. Det är utan tvekan dessa personer han menar.

Nu har i alla fall Doktorandkåren anmält Dick Harrison igen och vi får väl se vad som kommer ut av det hela. Som jag ser det är det ingen tvekan om att han bör avlägsnas från Historiska Institutionen så snart som möjligt. Kim Salomon måste agera annars blir hans trovärdighet som chef skjuten helt i sank.

Nämnas bör kanske att mina åsikter inte enbart är formade av det som går att läsa i tidningar. Jag har själv studerat vid nämnda institution och känner en del av de inblandade personligen.

Länkar till diverse artiklar om affären: Sydsvenskan om nya boken, Lundagård om Doktorandkårens nya anmälan, Dick Harrison uttalar sig i Expressen. Det finns mängder mer, det är bara till att gooogla och bilda dig en egen uppfattning. Min egen är ganska klar.