20050427

Irak

Igår fick vi reda på att det inte fanns massförstörelsevapen i Irak och att det inte finns något som tyder på att några sådana vapen gömts i Syrien av irakierna innan kriget började. Nu var det ju naturligtvis inte massförstörelsevapnen som var anledningen till invasionen utan att sprida fred, demokrati och frihet till det irakiska folket...

Idag berättar den amerikanska överbefälhavaren att den irakiska motståndsrörelsen ingalunda är försvagad och fortfarande är lika stark som för ett år sen.

Vad tycker jag då? När invasionen drog igång såg jag det mest som familjen Bushs privata korståg mot en gammal allierad som sedermera plötsligt blivit ondskan själv. Numera rycker jag lite på axlarna åt hela soppan (såsom enbart en som aldrig drabbats av Saddams terror eller amerikanska bomber kan göra). Fråga mig om 5 år igen. Finns det fortfarande ingen reellt fungerande demokrati i Irak, terrorister halshugger fortfarande "otrogna" till höger och vänster, kommer det ständigt nya bevis på övergrepp mot fångar, har det fortfarande inte kommit någon rejäl utredning om ledande amerikanska och västeuropeiska ledares band till Saddams regim så kommer jag nog till att vara ganska negativ.