20050930

Bloggar del 1

Som någon sorts följetong tänkte jag berätta lite om bloggar jag läser regelbundet, då och då eller sådana som jag bara snubblat över en gång.

Just nu dominerar tillfälliga bloggar. Mest nödvändig och läsvärd är DNs Irakblogg med Peter Englund. På en blogg jag snubblade över igår (helt glömt adressen) skrevs det att man "kunde moralisera över att DN skickar just Englund". Hur kan man moralisera över det? Vad har Peter Englunds irakresa med moral att göra? Några sådana svar gavs inte. I mina ögon finns det få lämpligare personer att skicka på en sådan resa. En historiker rapporterar inifrån en historielös koloss som tycks besitta ganska begränsad kunskap om landet de skickats att kriga i. En i allra högsta grad skrivkunnig historiker dessutom. Jag ser fram emot de längre reportagen i DN.

Om man vill låtsas att man i alla fall är lite kulturell måste man ju naturligtvis läsa alla bokmässebloggar, tex här, här och här. Sydsvenskans blogg har dessutom bidragit till en och annan orgasm bland puristerna i bloggvärlden*. De har ju både kommenteringsfunktion, RSS-feed och jag vet inte allt. Halleluja och ärad vare bloggen i himlen...

* Ordet "bloggosfären" kommer från och med nu aldrig att användas på den här bloggen. Det är nog ett av de fulaste ord jag kan komma på.